Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниНецькар Микола, протоієрейУ Луцьку поховали останки розстріляних в’язнів
Новини

У Луцьку поховали останки розстріляних в’язнів

Чин похорону та погребіння 107 розстріляних ув’язнених Луцької тюрми, переважно українських патріотів, яких тут знищили органи НКВС 23 червня 1941 р.. Світлина інформаційної служби єпархії. 12 жовтня в дворі Замкового Свято-Архангельського чоловічого монастиря (колишня Луцька тюрма) відбувся чин похорону та погребіння 107 ув’язнених переважно свідомих українців, яких тут знищили органи НКВС 23 червня 1941 р. Богослужіння очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

У відправі взяли участь: канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, намісник обителі ігумен Святополк (Канюка) з братією, духовенство кафедрального собору Святої Трійці, викладачі та студенти Волинської православної богословської академії, представники інших конфесій, очільники місцевої влади, громадськість.

Сьогодні ми згадуємо той час, коли панувала інша система цінностей, яка породила державу без Бога, сказав у слові владика. Ця система визначала людей, як біомасу. Тоді як віруюча людина ставиться до іншої як до образу і подоби Божої, ставиться з милосердям, шаною і повагою.

Високопреосвященний нагадав причини, чому українці в своїй історії мають стільки трагічних сторінок, закликав робити правильні висновки й гуртуватися в захисті України від російського агресора, який нині продовжує злодіяння комуністичного режиму.

Напередодні, 11 жовтня, у монастирі лучани прощалися з невинно вбитими. Декан протоієрей Михайло Онищук та інші душпастирі обласного центру ввечері протягом чотирьох годин правили заупокійні літії. Розстріляних окупантами вшановували вихованці ВПБА, представники влади, інші небайдужі віряни.

Перед служінням чину похорону в монастирському храмі Новомучеників і сповідників ХХ століття декан монастирів єпархії архімандрит Константин (Марченко) разом із монахами у священному сані провів Божественну Літургію.

У перші дні після нападу гітлерівської Німеччини на Радянський Союз органи НКВС одержали наказ знищити всіх в’язнів у тюрмах Західної України. Луцька тюрма, яка знаходилась у колишньому монастирі бригідок, на жаль, не стала винятком.

Довгий час не вдавалося знайти місцезнаходження останків. Одне місце археологи виявили в червні 2017-го перед брамою теперішнього монастиря, в колишній ямі від німецького снаряда. Тут знайшли рештки 107-ми в’язнів.

12 жовтня 2017 р. Інші новини за рубриками: Церква і держава, Волинська православна богословська академія, Деканат монастирів, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Нецькар, Ігумен Святополк (Канюка), Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери