Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЛютневий випуск газети – томосний, об’єднавчий
Новини

Лютневий випуск газети – томосний, об’єднавчий

Вийшов № 2 «Волинських єпархіальних відомостей». Його особливість у тім, що публікуємо багато матеріалів про визнання автокефалії Православної Церкви України.

Зокрема, тут є повний офіційний переклад на українську Томосу. Також надруковано фотографію цього документа, виданого грецькою мовою. Розповідаємо про участь нашого митрополита Михаїла в заходах, що супроводжували підписання Томосу Вселенським Патріархом, представлення цієї грамоти в Луцьку.

Віталій Клімчук у статті «Радісне стрітення» розмірковує про те, що з наданням Томосу в новій ПЦУ «стрічаються», возз’єднуються православні громади, котрі досі належали до різних юрисдикцій. Автор наводить і свіжі дані – скільки парафій МП перейшло до ПЦУ. Однак за той один день, що газета перебувала в друкарні, цифри вже суттєво збільшилися. Тож і публікації «Перша після Томосу», «На Волині громади МП долучаються до ПЦУ» показують лише процес, а цифри змінюються швидко.

Але ще далеко не всі приходи Московського Патріархату готові до возз’єднання з канонічними одновірцями. Деяких, зокрема, насторожує, чи не стане Православна Церква України новостильною. Питання роз’яснює Віктор Гребенюк у статті «ПЦУ і новий стиль».

Цей же автор говорить і про можливість або неможливість у Божих домах нової Церкви більшої кількості лавок чи стільців (стаття «У храмах сидіти?»).

А є й такі громади Московського Патріархату, котрі хоч ще й не возз’єднуються, але настроєні до ПЦУ по-братерськи, доброзичливо. Приклад такого явища – в дописі Оксани Карнковської «У Луцьку вірні ПЦУ та МП колядували спільно».

Крім цих матеріалів, лютневе число нашої газети містить чимало інших цікавинок. Тож нагадаємо, що «Волинські єпархіальні відомості» можна одержувати у найближчому храмі, монастирі нашої єпархії або передплатити в будь-якому відділенні «Укрпошти» на території Волинської області. Основні дописи розміщено на єпархіальному сайті Pravoslaviavolyni.org.ua, у розділі «Статті». Також є можливість читати видання в PDF на єпархіальному сайті за адресою Pravoslaviavolyni.org.ua/vyev.

15 лютого 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери