Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 10 листопада
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 10 листопада

Ікона мучениці Параскеви П'ятниці Цього дня особливо вшановуємо мученицю Параскеву П'ятницю, у двох парафіях єпархії – храмовий празник.

Свята Параскева, названа П'ятницею, жила в III ст. в Іконії (тепер це частина Туреччини) у багатій і благочестивій сім'ї. Її батьки особливо шанували день страждань Господніх – п'ятницю, тому й назвали дочку, яка народилася цього дня, Параскевою, що грецькою означає – п'ятниця. Всім серцем полюбила юна діва чисте і моральне життя. Дала обітницю безшлюбності, бо захотіла присвятити себе Богу і просвітленню язичників вірою Христовою.

За сповідання православної віри озлоблені многобожники схопили її і привели до міського володаря. Тут їй запропонували принести жертву поганському ідолові. Сподіваючись на Бога, преподобна відкинула це і зазнала великої муки: прив'язавши її до дерева, кати терзали її тіло залізними цвяхами, а потім кинули до в'язниці. Але Бог не залишив страдницю і чудесно зцілив її понівечене тіло. Не сприйнявши цього Божественного знамення, кати продовжували мучити Параскеву і, нарешті, відсікли їй голову.

Святу Параскеву П'ятницю православний народ завжди особливо любив і шанував. З її пам'яттю поєднуються побожні звичаї та обряди. Вона вважається покровителькою сімейного благополуччя, а також полів. Тому в день її пам'яті подекуди прийнято приносити до церкви для освячення плоди. Крім того, Параскеві моляться про збереження худоби від падежу. Свята мучениця – цілителька людей від найважчих душевних і тілесних недуг.

Храмове святоцього днявідзначаютьпарафіїв селах Чаруків, Милуші Луцького районного, Котів Ківерецького деканатів.

Усі події 10 листопада за єпархіальним календарем – ocь тут.

9 листопада 2018 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери