Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 14 жовтня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 14 жовтня

Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії Цього дня – Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, понад десять парафій єпархії святкують храмові празники.

Щодо походження торжества є два різних варіанти передання. За першим, у 860 році київський князь Аскольд здійснив великий похід на Царгород, або ж Константинополь (теперішній Стамбул у Туреччині), взяв його в облогу. Ось-ось столиця Візантійської імперії мала впасти. Під час посиленого моління було видіння у небі Діви Марії, місто при цьому покрив дуже густий туман. Військо русинів мусило відступити; це явище навернуло Аскольда і частину його війська на прийняття Християнства (перше, Аскольдове хрещення Русі). Саме з цієї події розпочинається датована частина «Літопису руського», тобто чітко фіксована вітчизняна історія.

За другим варіантом передання, усе відбулося в 910 році. До того часу сталося повернення русичів у язичництво. Наше військо (за іншими джерелами – мусульманське) теж стояло під мурами Царгорода. Під час богослужіння в одному з найшанованіших храмів святий Андрій, Христа ради юродивий (за походженням русин) побачив угорі Божого дому Діву Марію, осяяну неземним світлом, Яка йшла по хмарах у супроводі ангелів і святих. Серед них він упізнав Йоана Предтечу й апостола Йоана Богослова. Богородиця, ставши на коліна, почала молитися, потім зняла з Себе омофор (плат, що знаменує особливу благодать), і покрила ним усіх людей у храмі. Біля Андрія перебував його учень блаженний Єпифаній, який теж бачив це чудесне явлення Небесної Цариці. Знову ж таки, після цього видіння противники відступили, частина з них охрестилася.

Можливо, тому, що обидві версії передання пов’язані з Руссю, це свято особливо шанується в нас. Торжество відзначалося ще від другого, Володимирового хрещення Русі-України. На Запорозькій Січі церква була Покровською, тож козаки завжди відзначали це свято як своє престольне (на іконі «Козацька Покрова» під омофором Богородиці зображено українських ієрархів, гетьманів і козаків). Відтак особливе шанування цього празника переймали військові формування українців ХХ століття. Але Покрова нагадує нам про молитовне заступництво Божої Матері за весь людський рід.

У цей день престольне свято відзначають: собор у Ківерцях, громади в Луцьку та Ковелі; у селах Журавлине (Старовижівський деканат), Зелена, Поворськ, Любитів (Ковельський районний деканат), Крупа, Лаврів, Княгининок, Михайлівка, Хорохорин (Луцький районний), Перемиль (Горохівський деканат), Велимче (Ратнівський деканат).

Усі події цього дня згідно з єпархіальним календарем – ось тут.

11 жовтня 2018 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери