Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини19 грудня – святителя Миколая, архієпископа Мир Лiкiйських, чудотворця
Новини

19 грудня – святителя Миколая, архієпископа Мир Лiкiйських, чудотворця

Святитель Миколай

Як подає нам єпархіальний календар, храмові свята матимуть громади в Луцьку, Ківерцях, Горохові, Камені-Каширському, Колках Маневицького деканату, селах Мстишин Луцького, Колодяжне Ковельського районного, Охлопів Горохівського та Лахвичі Любешівського благочинь.

Половина Різдвяного посту вже позаду, адже до Різдва залишається 18 днів. Під час цього постування неоціненним дороговказом для кожного, хто прагне духовної досконалості, є постать святого Миколая.

Сьогоднішній світ, який живе за законами споживання, звик витісняти живі християнські образи, замінюючи їх на комерційні символи. На противагу ж казковому Дідові Морозу та рекламному Санті святий Миколай Чудотворець – історична постать. Більше того, сучасні вчені навіть знають, що зріст святого становив 1 метр 67 сантиметрів, дослідження його мощей показали, що страждав на хронічні хвороби суглобів.

Увійшов він в історію як святитель Миколай Мирлікійський, тобто архієпископ міста Мири в області Лікія на півострові Мала Азія (тепер Дембре в Туреччині). Історики вважають, що народився він близько 260 року. Єдиний син знатного подружжя з міста Патари, був вихований у християнській вірі, з малих літ уславив себе побожним життям.

Миколай міг інакше увійти у святці – як аскет-подвижник: відомо, що тривалий час провів у пустелі в усамітненій молитві. Передусім же запам’ятався своїм служінням людям. Одним із найвідоміших його вчинків став випадок із трьома вузликами золота, підкинутими у вікно вбогій сім’ї. Друге, не менш відоме діяння святого – порятунок від смерті кількох несправедливо засуджених: лише заступництво Миколая припинило вирок. Відомі численні випадки, коли він допомагав нужденним, зупиняв голод, рятував від загибелі подорожуючих на суші та в морі. Дива ці трапляються й до сьогодні.

А початок шануванню святителя на Русі заклала ще рівноапостольна княгиня Ольга, коли побудувала перший на наших землях храм на честь святителя Миколая в Києві. Зробила вона це над місцем поховання вбитого варягами першого київського князя-християнина Аскольда, у хрещенні Миколая (у 866 році Патріарх Фотій охрестив Аскольда на честь святителя Миколая Мирлікійського).

Вже у буремному ХХ столітті, через понад півтори тисячі років, його духовний спадкоємець, теж Миколай і теж святитель, тільки Сербський, зауважував: «Якби люди щодня згадували про милосердя Боже до них, вони б і самі були милосердними одне до одного».

В Україні цей святий вважається покровителем та заступником дітей. За традицією, у ніч із 18 на 19 грудня діти очікують на дарунки від святого, які зранку знаходять під подушками, нечемні ж отримують різки. На Західній Україні встановилася традиція написання дітьми листів, де перечисляють бажані подарунки. Свято містить і виховну функцію, адже для того, щоб одержати їх, дитина впродовж року повинна бути слухняною.

18 грудня 2017 р.
Інші новини за рубриками: Єпархія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери