Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна ДокументиЗвернення митрополита Луцького і Волинського Михаїла з нагоди Великого посту
Документи

Звернення митрополита Луцького і Волинського Михаїла з нагоди Великого посту

Дорогі во Христі браття й сестри! Цьогорічний передпасхальний піст ми знову проводимо в час повномасштабної війни. І знову часто звучить слово «подвиг»: наші захисники здійснюють подвиги на полі бою; народ у тилу підтримує Збройні сили, і це його подвиг… У релігійній же сфері використовується вислів «постовий подвиг» – від слова «двигати», зрушувати щось (переважно важке), і це стосується кожного православного християнина. Бо Великий піст – це добрий привід зрушити з місця нехіть удосконалювати себе. І більше молитися, читати благочестиву літературу, частіше бувати в церкві, уникати всіляких спокус і надмірностей, у тому числі догоджання череву.

Постовий подвиг може бути непростим, і тим важливішою стане зміна в чомусь на краще: простив кривдникові провину, попросив у нього й Бога прощення своїх гріхів, одхилився від розпусти, порвав із поганою звичкою, почерпнув щось душекорисне… А всі разом – хто постив більше, хто менше – станемо добрішими та згуртованими навколо Добра, тобто кращими християнами.

У Великий піст, у день весняного рівнодення (цього року 20 березня) наші далекі предки відзначали новоліття. Новий рік тоді проходив не за святковим столом – це був початок польових робіт. Ми ж, теперішні християни, теж маємо з молитвою розпочати весняні труди, щоби Всевишній благословив нашу працю і все зоране й засіяне дало щедрі плоди.

І ще ми повинні переймати від своїх прадідів трепетне ставлення до всього, даного нам Творцем: полів, лісів, річок, повітря… Погляньте, яка засмічена, занапащена вся наша природа, а це ж великий гріх перед Богом. Тож коли дбатимем про чистоту довкілля – дбатимем і про чистоту наших душ.

Не накладаємо на православних мирян більших постових обтяжень, аніж кожен може понести, особливо тепер, коли триває війна. Проте й ухилятися від цього подвигу не варто: нехай і старий, і юний, і хворий, і здоровий, і «новачок» у церкві, і «довгожитель» у міру своїх сил та можливостей попрацює над своєю вічною душею.

Благословіння Господнє на вас!
Милістю Божою
+ Михаїл,
митрополит Луцький і Волинський
Луцьк, 2024 р.

13 березня 2024 р.
Архів документів
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери